Header widget area right

Het ontwikkelen van discipline in de dagelijkse praktijk

itasc
0 comments
Blog

FKL_8214_2

Afgelopen week vroeg ik aan de deelnemers van een workshop in het kader van discipline en leiderschap welke ‘score’ zij zichzelf gaven voor hun eigen discipline. Bij de antwoorden vielen twee zaken op. Op de eerste plaats dat de scores op een schaal van 1 tot 10 uiteen liepen van een ‘totaal ongedisciplineerd’ tot en met ‘krankzinnig gedisciplineerd’. Interessante uitkomsten op een cijfermatige schaal…

Maar misschien belangrijker dat veel deelnemers een onderscheid maken tussen discipline op het werk, en in het privé leven, met zeer uiteenlopende scores.

Welke insteek je ook kiest, discipline is de kracht die je gaat helpen om je dromen om te zetten in de werkelijkheid. En dat is voor velen, zowel individuen als organisaties, een uitdaging door alle afleidingen en de ontelbare keuzemogelijkheden waar we dagelijks mee te maken hebben.

Het goede nieuws is natuurlijk dat discipline te ontwikkelen is. Je kan het vergelijken met het trainen van een spier. Hoe meer je oefent en traint, hoe sterker hij wordt. En dat is met discipline hetzelfde.

Een belangrijk vertrekpunt daarbij is weten wat je echt wilt, vervat in bijvoorbeeld een (persoonlijke) missie. Je zou zelfs kunnen stellen dat als je niet weet wat je wilt, discipline, en dus ook het ontwikkelen daarvan, zinloos is.

Eén van de ‘gezondste’ manieren om discipline te ontwikkelen is door je Hartritme Variabiliteit (HRV) te vergroten. Je HRV is de tijd tussen twee hartslagen (dat is dus iets anders dan het aantal hartslagen per minuut). Je bent je er misschien niet van bewust dat die varieert, maar dat is wel degelijk zo. En hoe groter die variatie, hoe groter de discipline.

De vraag die opkomt is ongetwijfeld hoe die HVR te vergroten. Dat doe je onder andere door je ademhalingsfrequentie te verlagen. Daardoor verlaagt ook je hartslagfrequentie, en tegelijkertijd vergroot je de HVR. Dus, een manier om je discipline te vergroten is voldoende sporten, gezond leven, stress uit de weg gaan, mediteren en een gezonde werkomgeving.

Ik geef je ook een andere, heel praktische manier om je discipline te vergroten. Stel dat je niet voorbij de snoepkast kan lopen zonder er iets uit te pakken. Dan moet je niet de snoepkast dichtspijkeren, maar, zet een grote pot snoep pontificaal op tafel, en spreek met jezelf af dat je zoveel mag snoepen als je maar wilt, maar in geen geval iets uit de pot op tafel mag pakken. Het feit alleen al dat die pot daar midden op tafel staat, onaangeroerd door jou, maakt dat je je discipline traint. Ook voor andere zaken dan snoepen!

Tot slot nog een tip. Pas op voor ‘goal liberation’! Goal liberation is het fenomeen dat je de neiging hebt jezelf te belonen als je een stukje op weg bent naar een doel dat je gesteld hebt. En dan gaat het mis. In een experiment bleek dat 85% van de ‘lijners’ een chocoladereep neemt als je ze vertelt hoe goed ze bezig zijn, in plaats van 58% als je het niet vertelt… Zo kan positieve feedback ook een negatieve boemerang worden!

In de praktijk blijkt het ontwikkelen van discipline toch nog wel iets makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom organiseer ik, samen met Toine Doreleijers, onder andere voorzitter van De Alternatieve Elfsteden Weissensee, op 3 en 4 september een bijzonder inspirerende tweedaagse workshop waarin dit aspect, en vele anderen die te maken hebben met het ontwikkelen van discipline, terugkomen.

MEER DISCIPLINE??

Meer weten en inschrijven? Bel Mayta op 06 41091332, mail mayta@itasc.nl of Toine op 06 54747196

Auteur: Mayta Braun

Tags:

Comments are closed.