Header widget area right

De wachters op de drempel

itasc
0 comments
Blog

FKL_8214_2

Ken je dat? Je wilt iets nieuws beginnen. Beter nog, je gaat iets nieuws beginnen. Het roer gaat om. Een nieuwe baan, een nieuw bedrijf, een mooie reis, je gaat een avontuur aan. Je stapt uit je comfortzone en gaat onderweg naar het nieuwe, het nog onbekende. Maar wel met overtuiging, passie, energie, en wellicht met een plan. Kortom, je bent er helemaal klaar voor en gaat ervoor.

En dan gebeurt het. Je bent eigenlijk nog maar nauwelijks op weg, en pats, boem. Daar gebeurt het. Er staat een wachter op de drempel….

 En die wachter betekent tegenslag. Hij houdt je weg van je doel, je droom, je ambitie. Al je mooie plannen en ideeën lijken in duigen te vallen. Als een raket die terug op aarde stort voordat hij aan zijn reis om de aarde, het heelal in, begonnen is.

Maar waar komen die wachters dan ineens vandaan? Welnu, ze komen nergens vandaan, want ze waren er altijd al. Maar omdat je het avontuur niet aanging, in je comfortzone bleef, zag je ze niet en had je er geen last van. Maar nu wel. In ieder geval, dat is je eerste gedachte. Natuurlijk kan je de wachters op de drempel zien als lastpakken of vervelende sta-in-de-wegs. Maar dat zijn ze niet. De wachters staan er namelijk niet voor niets, ze staan voor ‘de test’. Dat is een gegeven dat al eeuwenlang in mythe’s en in wijsheidstradities bekend is. Zij staan voor de macht die niet van verandering houdt. Net zoals de zwaartekracht uit alle macht de raket weer terug naar de aarde wil trekken. En die macht is herkenbaar, bijna voelbaar. In veel organisaties, maar ook als je zelf het avontuur aangaat voel je de macht van het in stand houden van wat er is, en de weerstand tegen het nieuwe.

Maar dat is niet wat het is. Je kan de wachters op de drempel veel beter zien als bondgenoten die je uitdagen, de ultieme test of je echt bereid bent het nieuwe pad op te gaan. Want als je de wachters eenmaal bent gepasseerd dan ligt er een nieuwe wereld voor je open.

Je vraagt je misschien af wat dat te maken heeft met discipline, want daar gaat deze reeks blogs over. Om eerlijk te zijn, ik denk heel weinig. Want hoewel het misschien discipline vergt om de wachters onder ogen te komen en tegemoet te treden, is de vraag die erachter ligt veel belangrijker: is dat wat je wilt ook echt wat je wilt? Sluit het aan bij je passie en je droom? Sluit het aan bij waar het leven voor jou over gaat en de moeite waard maakt? Op het moment dat dat geen vraag meer is, maar een gegeven, zal je ervaren dat de wachters op de drempel je niet meer in de weg zullen staan en de ruimte ontstaat om er vol voor te gaan. En soms kost het moeite, energie, moet je op je schreden terugkeren, krijg je te maken met tegenslagen en teleurstellingen en vraagt het een hele berg discipline. Maar als je de test doorstaan hebt, dan weet je dat alles mogelijk is.

Ik ben veel dank verschuldigd aan Tijn Touber voor het mooie inzicht dat ik las in de Happinez scheurkalender, en dat ik enigszins mijn eigen kleur heb gegeven… Soms is een inzicht te mooi om voorbij te laten gaan.

Tags:

Laat een bericht achter

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>