Header widget area right

Maak geen lijstje met met goede voornemens voor 2016!

itasc
0 comments
Blog

FKL_8214_2

Met de Kerst, het vuurwerk, de oliebollen en een heel nieuw jaar in het vooruitzicht goed nieuws van het discipline-front: Maak geen lijstje met met goede voornemens voor 2016!

Ja, je leest het goed, doe het niet.

‘Waarom niet?’ hoor ik je jezelf afvragen. Welnu, dat zal ik uitleggen. Al zal je als je mijn blogs regelmatig leest ongetwijfeld al een idee hebben van het waarom.

Op de eerste plaats zijn lijstjes uit de mode. Mijn vader maakte altijd lijstjes met van alles en nog wat erop. Dingen die hij mee moest nemen op vakantie of als we gingen zeilen, wat er rondom het huis moest gebeuren, en lijstjes met boodschappen erop. Maar dan hebben we het over de vorige eeuw. Als je iets wilt bereiken, maak dan geen lijstje, maar bepaal je eigen persoonlijke missie en je levensdoelen, dat geeft een veel beter vertrekpunt.

Op de tweede plaats, als je eens een lijstje met goede voornemens (van een ander natuurlijk) onder ogen krijgt, dan is de inhoud vaak nogal schamel. Afvallen, minder gaan eten, meer gaan sporten, de trap in plaats van de lift, aardiger zijn tegen de buren, de hond vaker uitlaten, de vuilnisbakken op tijd buiten zetten, en het afval beter scheiden. Mag allemaal natuurlijk, en er zit ook nog best iets positiefs bij. Maar om nou te zeggen dat je van een dergelijk lijstje ineens een ongelofelijke uitbarsting van positieve energie en discipline krijgt… nee dus.

Dus als je dan toch iets wilt, maak dan een ‘persoonlijk vision board’, of een ‘wall of dreams’ voor jezelf (en betrek daar gerust je omgeving in). Moeilijk? Nee hoor, Google staat er vol mee, kijk bijvoorbeeld eens hier: personal vision board.

Op de derde plaats het meer serieuze werkt: lijstjes werken gewoon niet. Dat heeft natuurlijk te maken met de eerste twee genoemde redenen, maar er is vanuit discipline perspectief misschien nog een belangrijker reden.

Het probleem, of de oorzaak van het falen, is dat de disciplinevoorraad die we hebben eindig is. En dan voel je het al aankomen: om alle doelen en plannen op het lijstje waar te maken, heb je discipline nodig, veel discipline, voor elk separaat doel en plan. Want als het vanzelf ging waren het geen goede voornemens, maar dan had je het al lang gedaan. En omdat je lijstje met goede voornemens heel veel doelen omvat, die allemaal om aandacht en discipline schreeuwen, wordt er in totaal veel meer discipline van je gevergd dan je hebt om alles waar te maken. Je moet je ‘voorraad’ over te veel verschillende doelen verdelen, waardoor je per doel te weinig overhoudt om het te kunnen realiseren.

En daardoor is je lijstje met goede voornemens al bij voorbaat tot mislukken gedoemd. Dit wordt dan ook nog eens versterkt doordat je, als je eenmaal mentaal uitgeput bent, geen weerstand meer kunt bieden aan de gedachte ‘what the hell, ik steek er nog een op’, ‘ik schenk er nog een in’, of ‘ik doe het morgen wel’. Waardoor je uiteindelijk alleen maar van de regen in de drup terechtkomt.

Moet je dan helemaal geen doelen stellen? Jawel, juist wel. Dromen, ambities, bucket lists, vision board, prima. Maar als het gaat om doelen die hardcore discipline vereisen, wees dan voorzichtig met het stellen van meer dan één doel tegelijk!

Succes, en geniet enorm van de laatste dagen van het jaar!

Auteur: Mayta Braun

Tags:

Laat een bericht achter

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>