Header widget area right

Falen is fantastisch!

itasc
0 comments
Blog

FKL_8214_2

Falen is fantastisch!

‘Dat is nog eens een meevaller’ zal je nu waarschijnlijk denken, vooral als je veel faalt. Maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk wel om dat je weer opstaat en doorgaat. Moeilijk? Ach, je hebt (waarschijnlijk) ook leren lopen…

Sommige mensen hebben altijd mazzel. Het lijkt wel of bij hen alles gewoon komt aanwaaien, zonder dat ze er iets voor hoeven te doen. Succes, geluk, gezondheid, intelligentie, buitenkansjes, leuke ouders, goede scholen en nog veel meer. Zonder er moeite voor te doen is het er gewoon. Helaas behoren we niet allemaal tot dit selecte gezelschap gelukkigen, en zullen we er iets, of misschien wel heel veel meer voor moeten doen om het beste uit het leven te halen (en waarom zou je er minder dan het beste uit willen halen?).

Het blijkt zo te zijn dat veel van de meest ‘succesvolle’ mensen dat geworden zijn door een speciaal kenmerk. Angela Duckworth, psycholoog aan de Universiteit van Pennsylvania, noemt dit kenmerk ‘grit’. Grit is lastig te vertalen en te omschrijven in één woord, maar je kan het zien als een combinatie van passie en volharding in de richting van een lange termijn doel. En uit haar onderzoek blijkt dat grit veel belangrijker is dan IQ, inkomen, opleiding of andere factoren binnen of buiten onszelf om succesvol te worden.

We kennen allemaal de vele, vaak hele mooie voorbeelden van mensen met grit. Internet staat er vol mee, je ziet hen op tv, en er zijn boekenkasten vol over geschreven. Wie kent niet het verhaal van J.K. Rowling, de schrijfster van Harry Potter, die 7 jaar in armoede werkte aan haar eerste boek, waarvan iedereen zei dat het niks zou worden.

Of van Howard Schultz, de CEO van Starbucks, die werd geboren in de sloppen van Brooklyn en snoeihard moest werken om de universiteit te betalen. Maar niet alleen dat, hij werd tweehonderd keer de deur uit gestuurd door investeerders toen hij op zoek was naar een startkapitaal voor Starbucks. Dat is nog eens vallen en opstaan!

Zo zijn er talloze voorbeelden van bekende maar ook onbekende mensen die zelf hun succes gemaakt hebben.

HOE WORD JE GRITTY?

Wellicht bedenk je nu dus dat je om succes te behalen net zo hard moet werken als de ‘toppers’ die we allemaal kennen.

Maar het harde werk zelf is niet de onderscheidende factor van grit. Er zijn heel veel enorm harde werkers die qua succes niet in de schaduw kunnen staan van de succes van Rowling of Schultz. Stephen Covey geeft met ‘Wrong Jungle’ een prachtig voorbeeld! http://ow.ly/YjdFL

Dus als het niet perse over heel hard werken gaat, waar gaat het dan wel over? Grit gaat op de eerste plaats over groot durven dromen en de passie hebben voor je dromen.

En op de tweede plaats over focus. Ook daar is heel veel over gezegd en geschreven. Zoals ‘Uitblinkers’ van Malcolm Gladwell. Je zal dus naast je dromen en je passie ook (de discipline) moeten hebben om alle ruis te elimineren en vol te focussen op je droom.

Samengevat, om echt ‘gritty’ te worden of te zijn, moet je heel precies weten wat je lange termijn doel is waar je echt zo gepassioneerd voor bent dat je bereid bent om telkens als je faalt weer de moed en kracht te verzamelen om op te staan en door te gaan.

CONCLUSIE

Top performers, of ze nou bekend zijn of niet, hebben allemaal een niet aflatende volharding in de richting van een zeer specifiek doel. Ze zijn uiterst geconcentreerd en gedreven om, ongeacht de omstandigheden, te slagen.

Als je het echt wilt, kun jij ook ‘gritty’ worden, ongeacht wat jouw passie is. En dat begint altijd met het vinden van de dromen en doelen waar je zo gepassioneerd voor bent dat je bereid bent om de pijn van het vallen en falen te verdragen. Dus, de vraag is, wat ben jij gritty voor?

Als je een mooie stap wilt zetten om meer gritty te worden, volg dan een van mijn seminars Discipline en Leiderschap op 19 april of De discipline van de Winnaar op 13 mei (samen met Toine Doreleijers, voorzitter van de Alternatieve Elfsteden Weissensee). Bel me gerust (06-41091332) of kijk voor meer informatie op www.itasc.nl.

Auteur: Mayta Braun

Tags:

Laat een bericht achter

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>