Header widget area right

JUST DO IT!

itasc
0 comments
Blog

FKL_8214_2

JUST DO IT!

Ik ben niet noodzakelijk voor of tegen Nike, maar ze kunnen in ieder geval wel treffende slogans maken. ‘Just do it’. Slechts 8 letters om een hele krachtige boodschap neer te zetten, die geen verdere toelicht behoeft. ‘Write the future’ is er ook al zo een. Iets meer letters, maar wel hetzelfde idee. Sterke slogans, omdat het de gebiedende wijs is, die je aanspreken op je gedrag, op in beweging komen. Zonder irritant te zijn.

Dat heeft natuurlijk een mooie link met discipline. Want de meeste zaken die discipline vragen zijn helemaal niet zo ingewikkeld om te doen, of om in ieder geval een begin mee te maken. Kijk maar naar je eigen doelen, en dan weet ik zeker dat ik gelijk heb! Maar toch vinden we het vaak wel heel lastig om die eerste stap te zetten. Hoe komt dat dan?

Ik wil één veelvoorkomende reden noemen: omdat de eerste stap slechts een druppel op de gloeiende plaat lijkt. Stel dat je bijvoorbeeld de Chinese Muur zou willen bouwen, en je realiseert je hoeveel werk dat is (en hoeveel discipline het dus vergt), en je zet dat af tegen wat je op de eerste dag van de klus zou kunnen doen, dan zinkt de moed je ongetwijfeld in de schoenen… Of je wilt een taal vloeiend leren spreken. Al je je bedenkt hoeveel woorden je moet leren, grammatica moet stampen, misschien wat naamvallen, werkwoorden vervoegen, pfff, je bent al moe voordat je begonnen bent, dus begin je er maar helemaal niet aan. You just don’t do it. Terwijl de oplossing eigenlijk voor de hand ligt: Focus je niet alleen op het eindresultaat, de kant en klare Chinese Muur of vloeiend de vreemde taal spreken, maar focus je op het eindresultaat én op de vorderingen die je maakt. Stippel het pad uit waarlangs je wilt lopen, en elke stap die je zet is er een richting het beoogde doel. De eerste steen, het eerste woord, zolang je op het pad blijft dat je hebt uitgezet scoor je 100%. Als je jezelf dat realiseert, geeft het een heleboel energie en kracht om door te gaan.  De tweede tip is om af te stappen van het paradigma ‘eerst zien en dan geloven‘. Want als we het eerst willen zien, dan gaan we nooit aan de slag. Dus verander je paradigma in ‘eerst geloven en dan zien‘. Want als je ergens echt in gelooft, en je committeert je volledig, dan vind je de motivatie om te starten. De derde tip is: ‘eerst zien en dan geloven‘. Dus toch het paradigma vasthouden, maar net vanuit een andere invalshoek. Want als je eerst in je ‘geestesoog’ echt ziet wat het resultaat is van wat je wilt bereiken, en je daarbij een beeld vormt van wat het je oplevert, in geluk, voldoening, gezondheid, liefde, materiële zaken of wat dan ook, dan heb je het fundament voor je komende inspanningen.

Tenslotte een laatste tip. Velen blijven zich verdiepen in mooie theorieën, modellen en wetenschap. Ook als het over discipline gaat. En als dat je insteek is, is het risico groot dat je nooit uitgeleerd bent, en dus nooit gaat beginnen. Eeuwig zonde natuurlijk. Dus begin gewoon, zonder je al te veel gelegen te laten liggen aan allerlei wijsheden van anderen, en ervaar wat het oplevert. Just do it!

Een mooie gelegenheid om hiermee te beginnen zijn de workshops die ik over discipline verzorg. Op 19 april, of op 20 mei. Die laatste samen met Toine Doreleijers, eigenaar van TeamBoost, voorzitter van de Alternatieve Elfsteden Weissensee, en boegbeeld op het gebied van discipline.

Write your own Future!

Auteur: Mayta Braun

Tags:

Laat een bericht achter

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>